24 EKİM DÜNYA ÇOCUK FELCİ (POLİO PLUS) FARKINDALIK GÜNÜ

Abone Ol

Rotary’ nin, yeryüzünden çocuk felci hastalığının silinmesi programına katılması 1979 yılında Filipinler’ deki altı milyon çocuğa polio aşısının temin edilmesi ve ulaştırılması görevini üstlenmesi ile gerçekleşti. Bu Sağlık, Açlık, İnsanlık programının (3-H) ilk adımı olarak düşünülmüştü. Takip eden dört yılda aynı uygulama Haiti, Bolivya, Fas, Sierra Leone ve Kamboçya için de gerçekleştirildi.

1980’lerin başında Rotary, tarihindeki en iddialı programı hayata geçirmek için planlamalara başladı. Tüm dünya çocuklarını polio aşısı ile tanıştırmak görkemli bir çaba olarak düşünüldü. Polio Plus programı, etkili polio aşısının mucidi Dr. Albert Sabin‘in de destek ve tavsiyeleri alınarak, ulusal ve uluslararası sağlık örgütleri ile işbirliği içinde, 1985 yılında kurumsallaştırıldı.

Rotary 1985 yılında dünya çocuklarını, çocuk felci (polio) hastalığının kalıcı sonuçlarından kurtarabilmek amacıyla Polio Plus kampanyasını başlattı. Rotaryenlerin Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çeşitli ülkelerin hükümetleri ve Bill & Melinda Gates Vakfı ile olan işbirliği sonucunda 2 milyarın üzerinde doğar doğmaz çocuğa aşı yapıldı; çocuk felci hastalığı dünya üzerinden %99 oranında silindi. 1988’de 125 ülkede 350 binin üzerinde vaka görülürken, bugün yalnızca 2 ülkede (Afganistan ve Pakistan’da) görülmektedir. Ülkemiz 2001 yılında çocuk felcinden arındırılmış ülkeler arasına girmiştir.