EKONOMİ

2023 yılı kira geliri beyan dönemi başladı!

Kira geliri elde eden mülk sahipleri için, 2023 yılına ait kira geliri beyan dönemi başladı.

Abone Ol

Kira geliri elde eden mülk sahipleri için, 2023 yılına ait kira geliri beyan dönemi başladı.

2023 yılı kira geliri beyan dönemi ile ilgili bilinmesi gerekenler:

Yapılan açıklamaya göre, 2023 yılına ait kira geliri beyan dönemi başladı. Vergi Usul Kanunu'na göre, gayrimenkul sermaye iradı olarak adlandırılan kira gelirleri belirli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

Kira gelirinin vergilendirilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Bu nedenle, kira gelirinin nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, iş yerleri ve konutların kiralanmasıyla ilgili yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir.

Özellikle konutlarda aylık 500 TL ve üzerinde, iş yerlerinde ise miktar sınırlaması olmaksızın iş yerini kiraya verenler ile kiracıların bu zorunluluklara uymaları önem arz etmektedir. Uymayanlara, Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddelerine göre cezai işlem uygulanacaktır.

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden belirli koşullarda beyanname verme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu zorunluluklara uymayanlar da ilgili cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler.

Mükelleflerin 2023 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirlerini beyan etmeleri için son tarih 1 Mart - 1 Nisan 2024 tarihleri arasındadır. Beyannameler, çeşitli yöntemlerle ve internet üzerinden kolaylıkla verilebilmektedir.

2023 yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin olarak tahakkuk eden gelir vergisi, 2024 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit halinde ödenebilecektir.

Ayrıntılı bilgi için Vergi İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi olan gib.gov.tr adresine başvurulabilir veya vergi danışmanlarından destek alınabilir.