2016 YILI BÜYÜME RAKAMLARI

Abone Ol

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ve çevre ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen ekonomimiz 2016 yılında %2,9 büyüdü. 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimi, terör olayları, çevre ülkelerdeki sıkıntılar, ülke turizminin dibe vuruşu, ihracattaki gerileme ve hatta üçüncü çeyrekteki daralmadan sonra kabul etmek lazım ki iyi bir ekonomik toparlanma örneği ile karşı karşıyayız.

Yapılan açıklamalar, ekonomiyi canlandırmaya yönelik alınan tedbirlerin işe yaradığına işaret ediyor. Bu gelişmelerin neticesi olarak birçok finans kuruluşu, 2017 yılı büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize edecektir.

Asıl hedef; üretim ve istihdamı destekleyecek, dünya ile rekabet edebilecek bir ekonomi oluşturmak ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamaksa, büyüme rakamlarında bazı soru işaretleri var. Şunu belirtmek gerekir ki, 2016 yılındaki büyüme üretimden daha çok tüketime dayalı bir büyümedir.

Yıllık bazda, kamu harcamaları (%7,3) ve hane halkı tüketim harcamalarındaki (%5,7) büyüme başı çekiyor. Özellikle son çeyrekte otomotiv ve konut satışlarında ciddi bir artış olmuştu. 2016 yılında mal ve hizmet ihracatı azalırken ithalatı arttı. Büyümeye negatif etki eden dış ticarete rağmen iç talebin canlandırdığı bir büyüme gerçekleşti. Ayrıca büyümeye rağmen işgücüne katılımın 2015’e göre geride olduğunu ve işsizlik rakamının son 7 yılın zirvesinde olduğunu eklemek lazım.

2017’de ihracatın ve sanayi üretiminin daha güçlü olduğu ve istihdama yönelik çalışmaların sonuç verdiği bir yıl olur umudunu taşıyoruz. Mart ayı ihracat rakamları bu anlamda olumlu sinyaller veriyor. İhracatta, Kasım 2012’den bu yana en güçlü artış gerçekleşti. İlk üç ayda ihracattaki artış %6,7 seviyelerini buldu. Toplam ihracattaki artışın aksine fındık ihracatında geçen yıla oranla miktar bazında %9 düşüş var. Ülkeye getirilen dövize baktığımızda ise düşüş %20’lere tekabül ediyor.

Fındık Üreticisine Destek

Bu haftadan itibaren tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında tüm Türkiye’de çiftçilere 4 milyar 210 milyon liralık ödeme yapılacak. Bilindiği gibi, 2009’dan bu yana fındık üreticisine alan bazlı gelir desteği veriliyor. Bu doğrultuda destekleme ödemelerinin 835 milyon liralık kısmı fındık üreticilerine aktarılacak. İlimiz genelinde 120 bine yakın insan destekleme ödemelerinden yararlanacak.

Özellikle ilimizin de yer aldığı zorlu coğrafyada fındık üretimi yapan çiftçimize destek verilmesi hem güçlü üretici için hem de bölgemiz ekonomisi için önem arz ediyor. Gelir desteği, şehrin ekonomisine nefes aldıracak bir nakit akışı sağlamasının yanı sıra üreticilerin ihtiyaçlarına bir nebze de olsun destek olacaktır.